Hartrevalidant aan het woord

“Lekker doorgaan, je moet doorgaan, je moet er niet bij gaan zitten. Niet als een treurwilg achter de geraniums gaan zitten. Ik ben weer opnieuw begonnen. Ik heb het heel slecht gehad en nu leef ik weer.”

Interview met Ria Slager - Hartrevalidant

Het doormaken van klachten aan het hart kan zeer ingrijpend zijn, niemand kan u daar beter iets over vertellen dan iemand die dat zelf heeft meegemaakt. Daarom laten wij Ria Slager, één van onze hartrevalidanten, aan het woord. 

Wat is de reden dat u hier revalideert?

Hartproblemen, de aders rondom het hart zitten dicht. In het jaar voordat ik werd geholpen aan het hart ben ik 13-14x met de ambulance opgehaald, verschrikkelijk om mee te maken.

Hoe  bent u hier terecht gekomen?

De cardioloog heeft gezegd dat ik moest trainen. Ik heb de verzekering gebeld en zij hebben een contract met jullie praktijk, zodoende ben ik bij jullie terecht gekomen.

Hoe lang bent u al aan het trainen?

Ik heb eerst zes weken vanuit het ziekenhuis gerevalideerd. Ik merkte dat ik na die zes weken nog niet goed genoeg was. Daarom ben ik verder gaan kijken. Ik train nu drie maanden bij jullie en dat heeft mij veel extra opgeleverd.

Wat vindt u leuk aan de trainingen?

Ik vind eigenlijk alles leuk aan de trainingen. Ik heb wel oefeningen die ik zwaar vind, maar dat betekent niet dat ik het niet leuk vind. Alles bij elkaar is het geweldig. Het trainen in de groep is ook erg leuk, ik kom oude bekenden tegen en dat maakt het trainen ook zo leuk.

Wat ervaart u voor verbeteringen?

Ik merk dat ik lichamelijk vooruit ga. Ik voel me 80% beter dan toen ik begon. Als ik me realiseer wat ik voor die tijd kon en wat ik nu kan, denk aan huishouden, boodschappen doen, op de fiets stappen en lopen, is dat echt geweldig. Ik merk dat ik bij het zwemmen ook de oefeningen beter kan doen, soms moest ik echt even aan de kant blijven, maar dat gaat nu zo goed.

Wat mij verbaasd is dat ik mij na de training zo goed voel. Ik ben na de training zo actief, ik ga meteen boodschappen doen en laatst  ben ik meteen naar het strand gaan fietsen nadat ik hier had getraind.

Hoe gaat u straks na het programma verder met bewegen en gezondheid en wat doet u hier al zelf aan?

Ik blijf twee keer in de week trainen in de praktijk, ik merk dat ik dat nodig heb. Daarnaast wandel en fiets ik elke dag, zeker in de zomer gaat dat perfect. En natuurlijk blijf ik ook elke week zwemmen, dat doe ik al jaren.

 

Shannon en Ria aan het werk in de trainingsruimte.

 

Spread the word. Share this post!