Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht die behoorlijk beperkend kan zijn in het dagelijks leven. Veel hoofdpijnklachten komen voor in combinatie met nekklachten, geschat wordt dat dit bij 60% van de patiënten met hoofdpijn het geval is. De fysio- en manueel therapeut kunnen u bij een aantal vormen van hoofdpijn goed helpen.

Bij spierspanningshoofdpijn (tension type headache) ontstaat de hoofdpijn als gevolg van spanning in de spieren in de nek en de schouders. Deze vorm van hoofdpijn wordt vaak omschreven als een knellend en drukkend gevoel op het hoofd, is aan beide kanten aanwezig en neemt niet toe met inspanning. Deze vorm van hoofdpijn kan goed behandeld worden door oefeningen te doen om de juiste spieren te leren gebruiken, de spieren die te gespannen zijn te ontspannen en de houding te verbeteren.

Bij hoofdpijn die ontstaat vanuit gewrichten in de nek (cervicogene hoofdpijn) is er vaak hoofdpijn aan één kant van het hoofd aanwezig, in combinatie met nek- en/of armpijn aan diezelfde zijde. Het bewegen van de nek kan de hoofdpijn doen toenemen. Bij deze vorm van hoofdpijn kan de manueel therapeut u goed helpen door de gewrichten in de nek weer beter te laten bewegen. Daarnaast is het ook van belang om de nekspieren goed te oefenen.

Migraine is een aparte vorm van hoofdpijn die door de neuroloog wordt vastgesteld. Migraine wordt veelal succesvol behandeld met medicatie. Er zijn onderzoeken die zich richten op het effect van manuele therapie bij migraine, de resultaten hiervan geven aan dat in sommige gevallen de hevigheid en hoeveelheid van de migraineaanvallen kunnen verminderen.

Heeft u last van hoofdpijn? Neem direct contact op via telefoonnummer 0255-532211 of meld uzelf aan via onderstaande knop.