De sportfysiotherapeut is de specialist op het gebied van sportblessures en revalidatie bij sporters van elk niveau. De sportfysiotherapeut behandeld alle patiënten die een sportblessure of (ernstig) letsel hebben opgelopen door een sporttrauma, ongeacht de type sport.

Sport trauma en blessures

Patiënten die zich melden na een (sport)trauma zoals een spierscheuring, een enkelverzwikking bij het hockeyen, een verdraaide knie bij voetbal of een schouder die uit de kom is geschoten bij het werpen worden eerst gescreend door de sportfysiotherapeut. Ook voor niet traumatische sportblessures kunt u terecht bij de sportfysiotherapeut zoals: langdurige liespijn bij voetballers, kuitklachten bij het hardlopen of aanhoudende hamstringklachten bij wielrennen.

Sport specifieke beweeganalyse

De sportfysiotherapeut onderscheid zich als specialist op het gebied van sport specifieke beweeganalyses en sportgerichte oefentherapie. Er zal dus altijd een observatie/analyse gemaakt worden van uw sportactiviteit, indien mogelijk wordt u sportactiviteit beoordeeld met een video analyse. Deze analyse wordt gebruikt om te achterhalen waardoor uw klachten vermoedelijk ontstaan of in stand gehouden worden.

Behandeling van sporters

De behandeling richt zich op het zo snel mogelijk pijnvrij terugkeren naar uw sport. De behandeling bestaat vooral uit oefentherapie en training, zoveel mogelijk passend bij uw sport. Aan het eind van uw revalidatieperiode zal er een sport assessment plaats vinden om te bepalen of uw veilig terug mag keren naar uw volledige sportactiviteiten.

Afhankelijk van het type letsel en de ernst van de blessure kan de sportfysiotherapeut beoordelen of het noodzakelijk is om de patiënten aanvullend te laten onderzoeken. Bij spierletsels kan, indien noodzakelijk, aanvullend een echo worden gemaakt in de praktijk.

Sportpoli

Onze sportfysiotherapeut werkt samen met zowel de sportpoli van het Rode Kruis Ziekenhuis als het Spaarne Gasthuis. Indien nodig, kan in overleg met uw huisarts besloten worden u door te verwijzen naar de sportpoli.