Ik merk dat steeds meer ouderen minder aan bewegen toekomen. Dit komt waarschijnlijk omdat we door alle verschillende maatregelen minder naar buiten gaan om bijvoorbeeld bij een ander op bezoek te gaan, of om een winkel te bezoeken. Naast het feit dat dit natuurlijk emotionele en mentale problemen kan geven, heeft dit ook veel invloed op het lichaam. Zo worden de beenspieren minder sterk en kan ook het evenwicht minder worden. Daarmee wordt de kans op een val ook groter.

Elk jaar stijgt het aantal valpartijen bij 65+-ers, waarbij ook het aantal botbreuken of zwaar letsel toeneemt. Dit willen we natuurlijk voorkomen, zodat u weinig problemen in het dagelijks leven ondervindt en zelfstandig thuis kan blijven wonen. Valpreventie kan daarbij helpen.

Wat houdt valpreventie in?

Als mensen aan valpreventie denken, denken ze vaak dat ze leren hoe ze moeten vallen. Dit is niet het geval. We willen juist het aantal valpartijen in de toekomst voorkomen. We kijken naar veel factoren die het vallen kunnen veroorzaken. Als fysiotherapeut kijken we onder andere naar hoe iemand beweegt. Hoe is het met de kracht in de benen? Hoe is de balans en de conditie?

Maar zoals eerder gezegd, valpartijen worden door veel verschillende factoren veroorzaakt. Hoe is het zicht van iemand? Hoe is het schoeisel waar iemand op loopt? Zijn er voldoende aanpassingen in huis? Zijn er medicijnen die het vallen kunnen verergeren en kunnen deze aangepast worden? Daarom werken we dan ook samen met verschillende zorgprofessionals om uw situatie goed in kaart te brengen. Zo kan bijvoorbeeld een ergotherapeut kijken naar eventuele aanpassingen in en rond het huis en een huisarts kan een medicatie-check doen. Zo hopen we met elkaar uw situatie zo aan te passen dat vallen in de toekomst voorkomen kan worden.

Het is dus goed om te bedenken of valpreventie wat voor u kan zijn. Mocht u meer informatie willen hebben over valpreventie, of heeft u hier vragen over? Dan kan u altijd contact opnemen, persoonlijk via de mail (sofie@fysiomaas.nl) of bel naar de praktijk (0255-532211).